До питання формування інституціонального середовища екологобезпечного аграрного землекористування - Kupriyanchyk, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Стаття присвячена питанням формування інституціонального середовища екологобезпечного аграрного землекористування через модель гармонізації екологічних і економічних інтересів суб’єктів аграрного землекористування. Структура аграрного землекористування побудована на критеріях, у змісті яких представлені як економічні, так і екологічні інтереси суспільства. Наприклад, землевласник (землекористувач) зацікавлений в переведенні своїх земельних угідь у найбільш економічно привабливі – ріллю, що відображає його приватні економічні інтереси, а з іншого – суспільство зацікавлене у підтриманні оптимального стану агроландшафтів, який своєю чергою забезпечується оптимальним співвідношенням дестабілізуючих та стабілізуючих сільськогосподарських угідь, що відображає суспільні екологічні інтереси [7]. Зазвичай така диференціація інтересів суб’єктів аграрного землекористування зумовлює ситуації неможливості добровільно їх узгодити. Тож виникає нагальна проблема у ефективній регуляторній політиці у сфері землекористування, зокрема і шляхом формування інституціонального середовища екологобезпечного аграрного землекористування через модель гармонізації екологічних і економічних інтересів суб’єктів аграрного землекористування. У статті, з’ясовано, що інституціональна модель гармонізації екологічних і економічних інтересів суб’єктів аграрного землекористування передбачає запровадження інструментарію ліквідації конфлікту екологічних й економічних інтересів, що налічує низку інструментів, важелів та прийомів, зокрема: формування екологобезпечних аграрних землеволодінь і землекористувань на засадах природно-адаптаційної парадигми; формування екологічної свідомості землекористувачів, екологічної моралі та етики; розвиток організаційно-економічного механізму формування екологобезпечних аграрних землеволодінь і землекористувань оптимальному через поєднання ринкових та державних важелів впливу; нормативно-правове забезпечення екологічної безпеки аграрного землекористування; оптимізація організаційної структури управління землекористуванням. Ключові слова. Інституціональне середовище, інституції, екологобезпечне аграрне землекористування, земельні відносини, економічний розвиток, екологія.