Розробка та використання бази даних ГІС для завдань нормативної грошової оцінки земель населених пунктів - Trofymenko, P.; Tretyak, A.; Bezgodkova, Yu.; Trofimenko, N.; Zatserkovnyi, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
В роботі представлено результати досліджень розробки бази даних ГІС для завдань нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та висвітлено прикладні аспекти її використання на прикладі села Личанка, Дмитрівської територіальної громади, Бучанського району, Київської області. Наведено алгоритм розробки бази даних ГІС для проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту. Представлений алгоритм оцінки дозволяє з високою точністю проводити нормативну грошову оцінку населених пунктів, здійснювати її автоматизоване оновлення на певну дату, отримувати необхідну інформацію за запитом, проводити аналітичні операції та побудову спеціалізованих оціночних картосхем. Розробка бази ГІС передбачала виконання двох етапів. На першому етапі формування вихідної земельно-оціночної бази до атрибутивної таблиці було занесено дані із Публічної кадастрової карти України про земельні ділянки в межах населеного пункту за наступними позиціями: кадастровий номер земельної ділянки, площа, га, форма власності, цільове призначення та функціональне використання земельної ділянки, номер кадастрової зони, в якій знаходиться кожна земельна ділянка, номер земельно-оціночного району населеного пункту, величини базової вартості земельних ділянок, значення зонального коефіцієнта (Км2), коефіцієнта, що характеризує функціональне призначення земельної ділянки (Кф), інформацію про місце розташування ділянки (назва вулиці). Другий етап передбачав обрахунок величини нормативної грошової оцінки кожної з 1279 земельних ділянок та був виконаний з допомогою вбудованої в середовище Arc Map функції «Калькуляції числових значень». Після завершення розробки бази даних ГІС, виконувався етап тестування розробленої земельно-оціночної бази, який передбачав застосування різноманітних виконання запитів, геопросторового аналізу, використанням функцій буферизації, топологічного оверлею (перетин). В результаті проведеного аналізу, побудовано наступні картосхеми: «Вплив локальних факторів щодо віддаленості земельної ділянки від центру населеного пункту», «Вплив локальних факторів щодо віддаленості земельної ділянки від магістралей», «Вплив локальних факторів щодо екологічної ситуації», «Вплив локальних факторів щодо забезпеченості електроенергією», «Вплив локальних факторів щодо віддаленості від доріг з твердим покриттям», «Вплив локальних факторів щодо забезпеченості централізованим водопостачанням», «Вплив локальних факторів щодо забезпеченості централізованою каналізацією», «Вплив локальних факторів щодо забезпеченості централізованим газопостачанням», «Картосхема вартості земельних ділянок за результатами нормативної грошової оцінки», «Картосхема встановлення буферних зон за величиною локальних коефіцієнтів», «Картосхема прибережних захисних смуг навколо водних об’єктів з виділенням зон їх перетину з земельними ділянками». Завдяки застосуванню наявних в середовищі ГІС спеціальних функцій геопросторового аналізу, показано приклади розробки високоінформативних картографічних матеріалів у вигляді спеціальних ціноутворюючих зонувань території населеного пункту. Показано доцільність прикладного застосування бази даних ГІС для завдань моніторингу якісного стану земель, дотримання їхнього правового режиму та можливості здійснення контролю виконання фіскальних зобов’язань власниками земельних ділянок та користувачами. Ключові слова: нормативна грошова оцінка, база даних ГІС, геопросторовий аналіз, буферизація, земельно-оціночне зонування, картосхеми.