Наукові підходи щодо формування класифікації режимоутворюючих об’єктів та обмежень (на прикладі територій водних об’єктів) - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Kharytonenko, R.; Bratinova М. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Розглянуто наукові підходи щодо ролі режимоутворюючих об’єктів на формування обмежень у використанні земель, які досліджувалися науковцями економічного та юридичного профілів. Проаналізовано підходи щодо формування класифікатору режимоутворюючих об’єктів за певними відповідними групами по відношенню до зон з обмеженим режимом використання земель та територій, які формуються навколо них. Наведено класифікацію територіальних обмежень за групами та їх територіальними обмеженнями у використанні земель. Встановлено, що в діючій законодавчій та нормативно-правовій базі відсутня класифікація режимоутворюючих об’єктів, які формують обмеження у використанні земель. Наведений перелік обмежень щодо використання земель, земельних ділянок, а також перелік територіальних зон не містять повного переліку можливих режимоутворюючих об’єктів у використанні земель, що потребує уточнення та доповнення. Проаналізовано перелік обмежень щодо використання земель (земельних ділянок) та територіальних зон на прикладі територій водних об’єктів згідно діючого законодавства. Встановлено, що існуюча інформація про обмеження щодо використання земель (земельних ділянок) на прикладі територій водних об’єктів, яка відображена на Публічній кадастровій карті України, характеризується умовним (візуальним) відображення, що породжує колізії та зловживання при визначені такого обмеження. Ключові слова: класифікація, режимоутворюючий об’єкт, обмеження у використанні земель, території водних об’єктів.