Ідентифікація та моніторинг стану земель нелегального видобутку бурштину - Yanchuk, R.; Dmytriv, O.; Ostapchuk, S.; Prokopchuk, A.; Trokhymets, S.; Yanchuk, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Проаналізовано негативні наслідки нелегального видобутку бурштину в Україні. Наголошено на актуальній потребі достовірної оцінки масштабів нелегального старательства, визначенні площ таких ділянок та необхідних обсягах їх подальшої рекультивації. У рамках виконання науково-технічних досліджень на замовлення Міністерства освіти і науки України «Розроблення системи ідентифікації та моніторингу земель, порушених внаслідок видобування бурштину» у північно-західній частині Українського Полісся відібрано 5 масивів тестових ділянок площами по 100 км2 з найбільшим поширенням порушених земель. Тестові ділянки мають чітко виражені ознаки та значну площу злитих контурів. Для ідентифікації та моніторингу таких територій запропоновано комплексний підхід, який передбачає використання багатозональних супутникових знімків, картографування з безпілотних літальних апаратів, наземні геодезичні вимірювання. Розроблено методику таких досліджень. Для автоматизації робіт на базі безкоштовної програми з відкритим кодом QGIS 3.4.2 обґрунтовано структуру та розроблено модульну геоінформаційну систему. Виконано верифікацію площ порушених земель за матеріалами супутникових знімань і польовими геодезичними вимірюваннями. Наведено окремі результати досліджень ділянок порушених земель у Сарненському районі Рівненської області, які засвідчують дієвість запропонованої методики. Ключові слова: бурштин, порушені землі, моніторинг, супутникові знімки, наземні геодезичні знімання.