Стан та проблеми розроблення комплексних планів просторового розвитку землекористування території територіальних громад - Tretiak, A.; Tretiak, V.; Priadka, T.; Tretiak, R.; Komarova, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Аналіз пілотного проекту Комплексного плану просторового розвитку території Пісочинської територіальної громади показав, що не врахування вимог земельного законодавства у контексті формування сталого (збалансованого) землекористування, не покращує екологічну стабільність та капіталізацію землекористування, як складових його сталості. Запропоновано здійснити зміни та доповнення до законодавства України щодо складових, структури і змісту комплексного плану просторового розвитку землекористування територій територіальних громад, зонування земель за межами населених пунктів, яке суттєво відрізняється від містобудівного, особливо категорії земель сільськогосподарського, природно-заповідного і природоохоронного призначення та земель оборони. Удосконалення складових, структури і змісту комплексного плану просторового розвитку землекористування територій територіальних громад із врахуванням європейського досвіду дозволить зменшити вартість його розробки в 2-3 рази. Це особливо важливо враховуючи, що на 2022 рік у держбюджеті закладено 187,7 млн грн. субвенцій на розроблення 150 комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад (або 1,25 млн. грн. на 1 проект). Перспективи подальших розвідок полягають в дослідженні напрямів удосконалення складових, структури і змісту комплексного плану просторового розвитку землекористування територій територіальних громад , особливо щодо зонування земель за межами населених пунктів, яке суттєво відрізняється від містобудівного зонування. Ключові слова: комплексний план просторового розвитку території громад, екологічна стабільність, капіталізація землекористування.