Цифровізація інформації про земельні ділянки: проблеми і перспективи для територіальних громад - Butenko, E.; Nemchenko, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті обґрунтовано необхідність актуалізації даних земельно-кадастрової інформації при ефективному управлінні земельно- територіальним комплексом громад в Україні. Встановлено права та обов’язки територіальних громад при використанні земельних ресурсів в їх межах. Розглянуто нормативно-правову базу, на основі якої сформовано право користування та розпорядження землями державної власності у територіальних громадах. Проаналізовано проблеми з якими стикаються новоутворені територіальні громади при управлінні земельними ресурсами. Встановлено першочергові кроки для інформаційної доступності. Визначені актуальні напрямки роботи земельного відділу із цифровізації інформації про земельні ділянки у територіальних громадах. Виділено позитивні сторони цифрової спроможності територіальних громад в Україні. Визначено основні проблеми впровадження цифрових реєстрів земельних ресурсів у діяльність територіальних громад. Розглянуто перспективи та запропоновано заходи, направлені на подолання проблем на шляху до цифровізації інформації про земельні ділянки. Акцентовано увагу на необхідності створення єдиного земельного реєстру в кожній новоствореній громаді, що в свою чергу поліпшить управління земельними ресурсами та збільшить надходження до місцевого бюджету. Обгрунтовано актуальність впровадження відкритих реєстрів інформації про земельні ресурси територіальних громад як основа для залучення інвестицій. Ключові слова: територіальна громада, цифрова спроможність, цифровізація, земельна інформація, земельний актив, візуалізація, облік земель.