Концептуальні засади формування системи раціонального сільськогосподарського землекористування - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Dorosh, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проаналізовано сучасний стан сільськогосподарського землекористування в Україні, яке характеризується надзвичайно високим рівнем розораності сільськогосподарських угідь, порушенням науково обґрунтованого чергування сільськогосподарських культур, а отже, значним антропогенним навантаженням на ґрунтовий покрив, що в свою чергу посилює інтенсифікацію деградаційних процесів і спричинює зниження продуктивності аграрних ландшафтів. Обґрунтовано концептуальні засади формування системи раціонального сільськогосподарського землекористування в умовах трансформації земельних відносин. Доведено, що такі системи мають формуватися на національному, регіональному та місцевому рівнях на основі принципів екологічності, адаптивності, біогенності, варіативності тощо з використанням ландшафтного підходу до організації території сільськогосподарських підприємств. Для забезпечення збереження ґрунтових ресурсів і нульового рівня деградаційних процесів основним блоком таких систем, їхньою основою (фундаментом) має бути ґрунтозахисно-меліоративне упорядкування території. В якості основного механізму формування системи раціонального сільськогосподарського землекористування слід розглядати лише землеустрій, а тому процес її формування на національному рівні потрібно здійснювати через розробку і реалізацію Загальнодержавної програми використання та охорони земель; на регіональному - через розробку і реалізацію регіональних програм використання та охорони земель; на місцевому – через розробку і реалізацію відповідних проектів землеустрою. Ключові слова: сільськогосподарське землекористування, система, деградаційні процеси, грунтозахисно-меліоративне упорядкування території.