Роль управлінських процесів, що грунтуються на інституціональному підході у формуванні екологобезпечного та високоефективного сільськогосподарського землекористування - Dorosh, O.; Dorosh, Y.; Zastulka, I.-O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проаналізовано управлінські процеси що ґрунтуються на інституціональному підході з управління сільськогосподарським землекористуванням та з’ясовано, що наразі змін пріоритетів в даних процесах не сталось, що пояснюється кризовою ситуацією у такому землекористуванні. Обґрунтовано, що інституціональне забезпечення розвитку високоефективного й екологобезпечного сільськогосподарського землекористування досягається через управлінські процеси спрямовані на формування, повноцінну функціональність та легітимність таких інститутів як: інститут землеустрою, інститут державного земельного кадастру, інститут оцінки земель, інститут моніторингу земель, інститут державного контролю за використанням та охороною земель, які взаємодоповнюють та характеризують один одного. У цій відповідності має зазнати змін інституційний каркас реформування земельних відносин із погляду глибшого розуміння управлінських явищ, процесів для забезпечення виконання соціальних, економічних і екологічних цінностей у суспільстві та забезпечуватиме системність у розвитку землекористування. В якості основних інструментів досягнення високоефективного й екологобезпечного сільськогосподарського землекористування державні органи управління передусім мають продукувати загальнообов’язкові суспільно-необхідні чітко визначені вимоги, норми, правила та регламенти та контролювати їх неухильне виконання господарюючими суб’єктами. Доведено, що обраний підхід відображає потреби суспільства в цій сфері. Ключові слова: державне регулювання, інститути землекористування, землевпорядний регламент, високоефективне сільськогосподарське землекористування, екологобезпечне сільськогосподарське землекористування