Поняття земельно-ресурсного потенціалу у економіці природокористування - Chumachenko, O.; Kryvoviaz, Y.; Ostapenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проведено аналіз понятійно - термінологічного забезпечення галуззі економіка природокористування та охорони навколишнього середовища. Визначено необхідність проведення глибокого етимологічного дослідження термінологічного апарату пов’язаного із поняттям «земельно-ресурсний потенціал», а саме понять «ресурс», «потенціал», «земля» в умовах збільшенням конкуренції серед суб’єктів господарювання за ресурси та ринки реалізації виготовленої продукції. Обґрунтовано та визначено роль ресурсного потенціалу в агропромисловому комплексі України. Приведено авторське тлумачення поняття «земельно-ресурсного потенціалу» як сукупності земельних, трудових, матеріальних та економічних ресурсів, що наділені потенціалом для розвитку продуктивних сил і характеризуються незамінністю при виробництві територієзалежних та територіємістких сфер виробництва. Проведене узагальнення понять та запропонована математична інтерпретація поняття «земельно-ресурсний потенціал». Обґрунтовано встановлення класифікаційних ознак та проведено видову класифікацію ресурсів. У ході дослідження було виділено та узагальнено функціональні властивості земельно-ресурсного потенціалу. Визначено роль земельних ресурсів, як однієї із основних у структурі системи природокористування. Ключові слова: земельно-ресурсний потенціал, землекористування, природокористування, економіка природокористування, угіддя.