Еколого-економічна організація території сівозміни та впорядкування існуючих угідь в умовах Правобережного Лісостепу України - Kyryliuk, V.; Borovyk, P.; Kyselov, Y.; Kyseliova, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проведено аналіз сучасного використання земель ТОВ «Дзендзелівське» Маньківської селищної громади Уманського району Черкаської області (колишньої Дзендзелівської сільської ради), який засвідчив, що агроекологічний стан сільськогосподарських угідь до проєкту перебував у погіршеному стані й потребував обґрунтованих проєктних рішень із метою оптимізації землекористування. Мета роботи – оцінка еколого-економічного обґрунтування організації території ТОВ «Дзендзелівське», забезпечення раціонального використання й охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища та поліпшення агроландшафтів. Запропоновані проєктні рішення базуються на положеннях нормативно-правової бази та враховують еколого-економічні вимоги щодо раціонального використання земель сільськогосподарського призначення. На основі якісної характеристики агровиробничих груп ґрунтів і їх економічної оцінки виділені класи придатності ґрунтів орних земель для вирощування сільськогосподарських культур. В межах виділених класів орних земель з еколого-економічної придатності ґрунтів для вирощування сільськогосподарських культур передбачається запровадження ґрунтозахисної (травопільної) сівозміни. При впровадженні еколого-економічного землевпорядкування даної території мають мобілізуватися природні ресурси відведеної земельної ділянки, що надасть можливість отримання якісної рослинницької продукції і при цьому буде збережено природне середовище та організовано екологічно безпечне виробництво. Ключові слова: еколого-економічне обґрунтування, раціональне землекористування, технологічні групи земель, організація угідь, сівозміни, трансформація угідь, проєкт землеустрою, упорядкування території.