Соціально-економічні параметри функцій території територіальних громад у контексті просторового планування - Dorosh, O.; Dorosh, A.; Zastulka, I.-O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Проаналізовано існуючі методики та параметри визначення спроможності та моніторингу розвитку територіальних громад в екологічному, економічному та соціальному розрізах. Встановлено, що більшість методик та параметрів є фундаментальними та передбачають загальну оцінку спроможності громад та не орієнтовані на те, щоб бути індикаторами розвитку окремої територіальної громади в екологічному, економічному та соціальному розрізах. Запропоновано використовувати параметри функцій території як індикатори розвитку територіальних громад. Вибір параметрів функцій території обґрунтовано необхідністю виходячи з аспектів просторового планування та просторового розвитку планувати територію громади таким чином, щоб вона максимально ефективно виконувала свої функції в межах своїх повноважень та можливостей. На основі аналізу наукових праць наведено визначення поняття «функції території» та сформовано перелік релевантних у рамках даного дослідження перелік їх функцій. Запропоновано та обґрунтовано перелік параметрів функцій території, зазначено, що громади здатні їх частково забезпечувати, та визначено, що вони опосередковано через планувальну документацію території громади могли б слугувати індикаторами розвитку територіальних громад та запропоновано методику їх визначення. Визначено соціально-економічні параметри функцій території для Чинадіївської селищної територіальної громади Мукачівського району Закарпатської області. Ключові слова: функції території, параметри функцій території, індикатори розвитку територіальних громад, просторове планування територій громад, просторовий розвиток.