Сучасні проблеми землевпорядкування в контексті охорони земель - Novakovska, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Урядом у січні ц.р. схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової програми використання та охорони земель. Створено передумови для розроблення і реалізації актуалізованих положень землеустрою сільських територій, сільськогосподарських підприємств і домогосподарств з метою організації особливої охорони земель як основного національного багатства. В статті представлено аналіз основних видів проектно-вишукувальних робіт із землеустрою, що проведені з часу здобуття Україною незалежності. Підкреслено особливий ефект протиерозійних і вологозберігаючих заходів, які досягнуті при запровадженні контурно-меліоративної системи організації території. Розглянуто зміни та особливості землеустрою з припиненням ведення кількісного та якісного обліку земель і розширенням складу землевпорядної документації за рахунок містобудівних проектів. Охарактеризовано структуру земельного фонду, що пов’язана з реалізацією Концепції Програми використання та охорони земель та розробленням землевпорядної документації за етапами її реалізації. Обґрунтовано необхідність розширення складових частин схем землеустрою територіальних громад та удосконалення моніторингу земель. Запропоновано, у зв’язку з вказаним, передати Інститут охорони ґрунтів до складу НААН та визначено його основні завдання. Ключові слова: землеустрій, управління землекористуванням, охорона земель, земельні відносини, моніторинг земель, родючість ґрунтів.