Природоохоронні території як основа збереження біорізноманіття та надання екосистемних послуг у Європі: оцінка внеску України - Chumachenko, O.; Kryvoviaz, Ye.; Kustovska, O.; Kolhanova, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проведено аналіз структури природоохоронних територій ряду європейських країн. Визначено необхідність проведення дослідження стану та особливостей формування природних територіальних комплексів. В зв’язку із чим, опрацьовано значний обсяг бібліографічних та електронних інтернет джерел, як закордонних так і вітчизняних авторів та дослідників. Інформаційну основу дослідження становлять статистичні дані Держгеокадасту України, Eurostat, European Environment Agency, що дозволило провести аналіз стану природоохоронних територій. Обґрунтовано та визначено роль природоохоронних територій як основи збереження біорізноманіття та екосистем них функцій території. Приведено авторську оцінку стану природоохоронних територій та запропоновано підхід щодо розрахунку індексу заповідності європейських країн. Проведено аналіз структури природоохоронних територій у Європі та визначенні напрямки щодо нарощування площ останніх. Визначено, що у більшості розвинених країн основу таких територій становлять: ліси, природні пасовища, чагарники, водяні та водно-болотні угіддя, землі без рослинного покриву. Тобто перспективне включення чи надання статусу цим природоохоронних територій та екомереж складає значний потенціал для збереження природи та покращення збереження біорізноманіття та надання екосистемних послуг. Ключові слова природоохоронні території, землекористування, природокористування, територія, екологічна мережа, біологічне різноманіття.