Обґрунтування необхідності доповнення переліку обмежень щодо використання земель та земельних ділянок еколого-технологічними обмеженнями - Dorosh, Y.; Dorosh, O.; Stetsiuk, M.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Визначено потребу в удосконаленні та адаптації існуючих норм із охорони земель, раціонального використання земельних ділянок із законодавчими нормами Європейського Союзу. Вивчено напрацювання науковців, чинне земельне законодавство, інші нормативно-правові акти, що пов’язані із еколого-технологічними обмеженнями. Встановлено, що існуючий «Перелік обмежень щодо використання земель та земельних ділянок» затверджений постановами Кабінету Міністрів України № 1051 та № 821 не передбачає повного переліку обмежень у використанні земель сільськогосподарського призначення, зокрема еколого-технологічних обмежень. Розглянуто основні обмеження у використанні земель, що передбачені еколого-технологічними групами на орних землях за крутістю схилів. Відзначено, що діючими законодавчими нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів передбачена відповідальність за порушення правил використання земель. Підкреслено, що за відсутності еколого-технологічних обмежень у відомостях Державного земельного кадастру землевласники та землекористувачі нехтують нормами еколого-технологічних обмежень у веденні господарської діяльності на орних землях та встановлено відсутність механізмів притягнення їх до відповідальності у разі їх порушення. Наведено пропозиції у доповненні постанов Кабінету Міністрів України № 1051 та № 821 в «Переліку обмежень щодо використання земель та земельних ділянок» еколого-технологічними обмеженнями на орних землях. Ключові слова: еколого-технологічні обмеження, еколого-технологічні групи, орні землі, обмеження у використанні земельних ділянок, Державний земельний кадастр.