Екологічні критерії та показники для оцінки оптимальності параметрів системи сільськогосподарського землекористування - Dorosh, Y.; Barvinskyi А.; Dorosh О.; Zastulka О.; Smolenskyi, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
У статті проаналізовано сучасний стан нормативної бази в сфері використання та охорони земель, яка є основою для оцінки оптимальності екологічних параметрів системи сільськогосподарського землекористування. Встановлено, що переважна більшість нормативів (оптимальних параметрів) в досліджуваній сфері носить рекомендаційний характер, а тому потребує систематизації і закріплення у відповідних нормативно-правових актах. Обґрунтована необхідність структуризації екологічних критеріїв та показників для оцінки оптимальності параметрів системи сільськогосподарського землекористування з врахуванням норм Закону України «Про охорону земель» щодо нормативів в галузі охорони земель та відтворення родючості ґрунтів. Враховуючи Закон України «Про охорону земель» наведено поділ критеріїв та показників оцінки співвідношення земельних угідь; критерії та показники оцінки техногенного забруднення ґрунтів; критерії та показники оцінки якісного стану ґрунтів; критерії та показники оцінки деградованості земель та ґрунтів. Висвітлено оптимальні параметри співвідношення земельних угідь та нормативи оцінок екологічного стану земель, зумовленого техногенним забрудненням. Вказано на оптимальні показники об’ємної маси ґрунтів на прикладі дерново-підзолистого супіщаного ґрунту Наведено оптимальні параметри якісного стану ґрунтів та діагностичні критерії і показники агрофізичної і агрохімічної деградації ґрунтів.