Система моніторингу земель: засади формування та проблеми розвитку - Novakovska, I.; Matvieieva, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті розглядаються структура, зміст і порядок здійснення моніторингу земель, особливості його розвитку та правового регулювання, обґрунтовується необхідність здійснення спостережень за станом земель у процесі децентралізації влади та удосконалення місцевого самоврядування в Україні. Аналізуючи належність моніторингу земель до державної системи моніторингу довкілля як його складової частини встановлено,що вказана норма відсутня у Положенні про моніторинг земель, що не дозволяє вважати ці моніторинги єдиною системою. Не кодифіковано досі і Положення, що затверджено Мінагрополітики 26.02.2004 р. щодо моніторингу ґрунтів, не впорядковано агрохімічну систему паспортизації землі як одного з джерел одержання достовірної інформації про ґрунтовий покрив. Визнано закономірним і своєчасним запровадження з 1 вересня 2017 р. у країні моніторингу земельних відносин і розроблення пілотних проектів їх впровадження та реалізації. Представлено об’єкти цього моніторингу, визначено його завдання та суть, особливості методології уведення до складу моніторингу земельних відносин моніторингу ринку земель. Підкреслюється , що вибір показників моніторингу відповідає практиці розвинених країн. При цьому принципи його здійснення можна вважати обґрунтованими і об’єктивними. Запропоновано шляхи удосконалення Порядку моніторингу земельних відносин, проект якого опубліковано, та моніторингу ринку земель.