Геоінформаційне забезпечення управління землями природно-заповідного фонду в межах Київської області - Koshel, A.; Kolhanova, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Природно-заповідний фонд та інші природоохоронні території, які мають цей статус мають величезне значення для цілей раціонального використання та охорони земельних ресурсів. В цьому контексті головною метою проведеного дослідження, викладеного в цій статті було формування наукових підходів до ефективного управління землями природно-заповідного фонду на основі використання сучасного геоінформаційного забезпечення. Підкреслено, що площі земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення мають низький відсоток і потребують доведення їх питомої ваги мінімум до 15 %. Важливою проблемою є відсутність проектно встановлених меж земель природно-заповідного фонду для більшості таких об’єктів з подальшим їх внесення в Національну кадастрову систему. Запропоновано підхід відповідно до якого формується база геопросторових даних, яка містить сукупність інформації про всі об’єкти природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення в межах території Київської області і результати виконаних проектів землеустрою щодо організації і встановлення їх меж. Встановлено, що сформовані верифіковані геопросторові дані об’єктів природно-заповідного фонду відкривають можливість до підвищення якості управлінських процесів та поступового переходу до прийняття рішень на основі аналітичної інформації.