Наукові засади класифікації режимоутворюючих об’єктів (на прикладі водних об’єктів) - Dorosh, Y.; Dorosh, O.; Kupriianchyk, I.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Опрацювання наукових праць, нормативно-правових актів що стосуються питань класифікації режимоутворюючих об’єктів, обмежень у використанні земель та земельних ділянок дозволило виявити проблеми пов’язані з режимоутворюючими водними об’єктами, що підлягають розв’язанню. У цій відповідності розглянуто понятійний апарат, що має стосунок до режимоутворюючих водних об’єктів, унормовано їх перелік враховуючи діючі нормативно-правові акти й обґрунтовано потребу щодо їх класифікації. Як результат, запропонована класифікація режимоутворюючих водних об’єктів, яка дозволить надалі сформувати межі обмежень вздовж та навколо цих об’єктів та розробити класифікацію обмежень щодо використання земель та земельних ділянок. За пропозицією авторського колективу ця класифікація може стати аналогом для класифікації інших об’єктів, як: об’єкту магістральних трубопроводів, енергетичного об’єкту, об’єкту культурної спадщини, військових об’єктів. Обґрунтовано, що створення єдиної структури класифікації не є можливим, позаяк кожен із цих об’єктів при класифікації від загального до конкретного матиме різні рівні класифікації й потребують розроблення індивідуальних підходів до їх класифікації.