Еколого-економічні передумови видобування бурштину в Україні - Martyn, A.; Kachanovskyi, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Негативні наслідки незаконного видобування бурштину призводять до заподіяння збитків економіці країни та руйнування екосистеми тих регіонів в яких ведеться інтенсивне видобування. Стаття присвячена комплексному розгляду питання незаконного видобування бурштину. Наведено еколого-економічні передумови виникнення проблеми нелегального видобутку, а також визначено його основні екологічні, економічні та соціальні наслідки. Аргументовано, що незаконні дії старателів та їх наслідки продовжують бути болючим питанням в соціально-економічному житті України, від яких страждає не тільки навколишнє природнє середовище, але й економіка України. Внаслідок неконтрольованого видобутку дорогоцінного каміння, дії злочинних формувань його контрабандного постачання за кордон держава недоотримає до державного бюджету мільйони гривень. Представлено розрахунок щорічних втрат України від нелегального видобутку і збуту бурштину. Проаналізовано розподіл запасів та видобутку бурштину по адміністративних областях України. Зазначено, що існує два прямих платежі, пов’язаних з видобутком бурштину це плата за спеціальний дозвіл на розробку ділянки та видобуток, а також рента – частка доходу від продажу дорогоцінного каміння. Наведено узагальнені дані про формування покладів бурштину та процеси оподаткування видобутку в Литві та Польщі. Представлено динаміку цін продажу українського та польського бурштину, встановлено значне падіння ціни на український необроблений бурштин в порівнянні з 2016 роком. Досліджено проблему нелегального видобутку в лісових масивах на північному заході Польщі. Зазначено, що ціни на бурштин в залежності від фракцій постійно змінюються, але запровадження єдиного розміру фіксованої ставки сприятиме розвитку даної галузі.