Сучасний стан та перспективи обігу земель в Україні - Marynovych, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Розглянуто сучасний стан земель сільськогосподарського призначення в Україні після офіційного відкриття обігу землі та сформовано перспективні напрями його ефективного розвитку. Узагальнено фактори впливу на розвиток земельних відносин. Проаналізовано дані Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру стосовно кількості укладених правочинів, а також площ земель, відносно яких укладали угоди за регіонами. Простежено динаміку зміни середньої вартості 1 га відчужених земельних ділянок в областях України. Визначено регіони-лідери за кількістю відчужених територій та за середньозваженою вартістю 1 га землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а також з’ясовано основні причини таких варіювань. Сформовано перспективні шляхи вдосконалення та розвитку ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, що передбачають: покращення цілісності, доступності та інтероперабельності даних; оптимізацію та удосконалення Методики оцінки земель як один з найважливіших кроків Фонду держмайна України; забезпечення моніторингу обігу земельних ділянок та прав на них; збільшення правової грамотності і забезпечення юридичної підтримки громадян; адаптація та удосконалення земельного законодавства для подальшого функціонування та розвитку обігу земель у період дії воєнного стану. Адже, саме від ефективності ринкового обігу земель залежатиме зростання спроможності населення і територіальних громад, а також створення сприятливих умов для розвитку аграрного бізнесу на селі. Ключові слова: обіг земель, земельна реформа, землі сільськогосподарського призначення, оренда землі, ринок землі.