Формування оціночної інформаційної моделі в системі земельного адмінстрування - Kuryltsiv, R.; Myronov, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
У статті досліджується перспективи розробки оціночної інформаційної моделі для використання в системі земельного адмініструванні в Україні. Розглянуто стандарт Land Administration Domain Model (LADM), що покликаний стандартизувати кадастрові моделі різних країн світу. Розкрито концептуальні засади побудови оціночної інформаційної моделі та відповідність цієї моделі стандарту Land Administration Domain Model (LADM). Представлено особливості структури базової оціночної інформаційної моделі, включаючи визначення потреб в інформації, встановлення взаємозв’язків між класами об’єктів та їх наповнення. З’ясовано, що такий підхід забезпечує автоматизацію процесу збору і аналізу даних, а також зменшення кількості помилок під час проведення оцінки. У статті обгрунтовано, що впровадження оціночної інформаційної моделі на базі LADM в Україні вимагатиме всебічного вивчення правової та регуляторної бази. Для успішної реалізації оціночної інформаційної системи в Україні авторами пропонується визначити типи власності, просторово-територіальне поширення та види податкових платежів, що будуть заадмініструватися в системі. Доведено, що якісно розроблена та впроваджена оціночна інформаційна модель земельного адміністрування дозволить забезпечити ефективне управління земельними ресурсами, збільшення інвестицій та генерацію доходів. Ключові слова: оціночна інформаційна модель, система земельного адміністрування, Land Administration Domain Model (LADM), оподаткування нерухомості.