Удосконалення організаційно-економічного механізму формування екологобезпечного землекористування - Kupriianchyk, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Організаційно-економічний механізм екологобезпечного землекористування є дієвим інструментом зацікавлення землевласників і землекористувачів у дотриманні вимог екологічних норм. Застосування такого механізму сприяє ефективному управлінню земельними ресурсами на різних рівнях. У статті запропонована удосконалена структура організаційно-економічного механізму формування екологобезпечного аграрного землекористування. З огляду на специфіку землекористування, виділено на рівні з організаційним та економічним блоками, ще два інструментальні блоки, які мають міжфункціональний характер, а саме: регуляторний та землевпорядний. Для кожного з названих інструментальних блоків означено конкретні інструменти, які дозволяють забезпечити формування екологобезпечного землекористування. Встановлено, що будь-який організаційно-економічний механізм, в широкому сенсі, є певним набором інструментів дії та необхідних форм, методів та важелів їх функціонування, при одночасному розумінні механізму виключно як сукупності інструментів. Реалізація розробленого організаційно-механізму формування екологобезпечного аграрного землекористування здійснюється шляхом удосконалення структурної схеми, сутність та інструментарій якої трансформується залежно від завдань та функцій основних інструментальних блоків. Обґрунтовано, що усі чотири інструментальні блоки повинні базуватися на врахуванні чотирьох вимірів: правового, просторового, екологічного та соціального. Ключові слова. Екологобезпечне землекористування, організаційно економічний механізм, екологічна безпека, землі сільськогосподарського призначення.