Аналіз науково-методичних підходів до оцінки впливу бойових дій на продуктивність земель - Butenko, Y.; Kharytonenko, R.; Petrychenko, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Проведено огляд та аналіз урядових методичних рекомендацій, досліджень наукових установ, груп науковців і громадських організацій, що пов’язані із дослідженнями оцінки та впливу бойових дій на землі. Відібрано та зазначено ключові позиції у методичних рекомендаціях, що пов’язані із оцінкою негативних наслідків на землі внаслідок техногенних забруднень і пошкоджень. Проаналізовано та зазначено ключові позиції у методичних рекомендаціях, що пов’язані із оцінкою негативних наслідків на землі внаслідок бойових дій. Розглянуто дослідження наукових установ, груп науковців і громадських організацій, що пов’язані із дослідженнями оцінки та впливу бойових дій на землі та ґрунти. Вказано, що практичні досліджень на сьогодні, які пов’язані із оцінкою впливу бойових дій на продуктивність використання земель, зокрема, в розрізі територій територіальних громад є точковими. Зазначено, що урядові методичні рекомендації, присвячені загалом землям або в контексті земель сільськогосподарського призначення, лісового фонду і не враховують інші категорії земель. Наголошено на необхідності продовжити наукові дослідження та розроблення методичних рекомендацій щодо оцінки і відновлення земель внаслідок бойових дій та запропоновано відповідні напрями. Ключові слова: оцінка якості земель, оцінка якості ґрунтів, наслідки бойових дій на землях та ґрунтах, продуктивний потенціал.