Трендовий аналіз динаміки виробництва сільськогосподарської продукції - Kostyshyn О.; Dudych, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023)
Дослідження присвячене трендовому аналізу динаміки виробництва продукції по галузях сільського господарства як інструменту формування оптимальної програми їх функціонування з метою встановлення тенденцій та прогнозування подальшого їх розвитку, а також оцінці методу трендового аналізу щодо сфери його застосування в дослідженнях сільськогосподарських галузей. Обґрунтовано, що прогнозування економічних показників можливо по трендових лініях, якщо їх параметри, зокрема коефіцієнт апроксимації R2 та коефіцієнт кореляції R забезпечують необхідну достовірність прогнозних даних. Здійснена оцінка можливості і доцільності застосування методики горизонтального аналізу – трендового аналізу та вибору лінії тренду. Встановлено, що при дослідженні економічних показників Львівської області таких як виробництво сільськогосподарської продукції усього та рослинницької продукції, коефіцієнт кореляції забезпечує таку достовірність (1 ≤ R ≥ 0,95), а для тваринницької галузі, – не забезпечує (R=0,56). При дослідженні економічних показників рослинницької галузі в цілому по Україні, таких як виробництво ріпака (R=0,74), сої (R=0,67) і пшениці (R=0,48) встановлено, що відповідні коефіцієнти кореляції не забезпечують необхідної достовірності для прогнозування трендових ліній для економічного прогнозу розвитку сільськогосподарських галузей. Ключові слова: лінія тренду, динаміка, часовий ряд, сільськогосподарська продукція, пшениця, ріпак, соєві боби.