Збалансоване використання сільськогосподарських земель, що постраждали внаслідок бойових дій в Україні, як передумова сталого розвитку - Bavrovska, N.; Koshel, A.; Tykhenko, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Питання забезпечення сталого розвитку людства сьогодні визнається однією з найбільш актуальних проблем, яка стоїть перед суспільством. Стаття присвячена узагальненню особливостей розвитку сталого землекористування та, визначенню основних проблем сталого використання земель сільськогосподарського призначення в Україні в період Євроінтеграції, реформ місцевого самоврядування в країні, воєнного стану та повоєнного відновлення. В роботі виділені основні принципи та цілі збалансованого землекористування відповідно до концепції сталого розвитку. На думку авторів практична реалізація концепції збалансованого землекористування потребує визначення пріоритетів використання сільськогосподарських земель, і перш за все екологічних. Зазначено, що в Україні стан земельних ресурсів характеризувався як напружений, через нераціональне використання земельно-ресурсного потенціалу держави, надмірну розораність та деградацією земель. Автори зазначають, що в останні десятиріччя в Україні розвивалось органічне сільське господарство, однак внаслідок повномасштабної російської агресії проти України у 2022 р. питання органічного виробництва в Україні відійшло на другий план. Найгострішими з екологічних проблем є розвиток деградаційних процесів на орних землях України, що спричиняє замінування територій, утворення вирв від обстрілів, зсув ґрунту. Запропоновані пріоритетні напрямки розвитку збалансованого землекористування в Україні, які дозволить перейти до моделі сталого розвитку.