Оцінка впливу воєнних дій на сільськогосподарське землекористування - Olishevskyi, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Проаналізовано, що воєнно-техногенне навантаження призводить до високих ступенів забруднення території нафтопродуктами, свинцем, кадмієм та ароматичними вуглеводнями. Визначено оцінку впливу воєнних дій на сільськогосподарське землекористування на території Бучанської міської територіальної громади Бучанського району Київської області. Досліджено рівень пошкоджень земель сільськогосподарського землекористування, що зазнали наслідків воєнних дій. Для розрахунку оцінки впливу воєнних дій на сільськогосподарське землекористування було застосовано «Візуальне визначення рівнів пошкодження земель». Розраховано розмір шкоди завданої внаслідок воєнних дій сільськогосподарському землекористуванню. Для розрахунку, економічного рівня завданих збитків внаслідок воєнних дій, було застосовано метод експертного оцінювання. Визначено екологічний стан ґрунту в межах Бучанської міської території громади. Для оцінки екологічного стану ґрунту, було розраховано показник екологічної стабільності території у повоєнний період та порівняно з довоєнним періодом. Враховуючи запропоновані методи досліджень та їх результати, проаналізовано, що землі сільськогосподарського призначення в межах території Бучанської міської територіальної громади можна використовувати під будь-які культури за умови контролю сільськогосподарської продукції. Проаналізовано, що є необхідність у проведенні агротехнічних заходів, з метою зменшення надходження впливу металів на сільськогосподарську продукцію.