Екзо- та ендогенні фактори розвитку органічного виробництва в Україні - Trochymchyk А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У статті досліджено стримуючі фактори розвитку органічного виробництва в Україні. Визначені і узагальнені два блоки основних стримуючих факторів, які негативно впливають на розвиток і впровадження органічного виробництва. Серед екзогенних факторів виділено повномасштабне вторгнення країни-агресора в Україну, а також ціну органічної продукції на міжнародному ринку. До ендогенних стримуючих факторів віднесено правові, суспільно-економічні, екологічні, матеріально-технічні, а також неврегульованість моделі орендних відносин. Визначено, що в Україні на даний момент немає чітко сформованої системи сертифікації, стандартизації і маркування органічної продукції, однак існує низка нормативно-правових актів, норми яких створюють підґрунтя для розвитку органічної сфери. Виділено та проаналізовано правові, суспільно-економічні, екологічні і матеріально-технічні проблеми, які стримують розвиток виробництва органічної продукції в Україні. Визначено, що існуюча система земельних відносин побудована на основі оренди, а виробництво органічної продукції в умовах оренди є ризикованим, оскільки короткостроковий договір оренди є економічно невигідним для виробників органіки, адже більше направлений на особисту економічну вигоду власника земельної ділянки ніж зацікавленості орендаря у гарному врожаї. Ще одним ендогенним фактором, який стримує розвиток органічного землеробства в Україні є те, яким чином встановлюється придатність земельних ділянок для виробництва органічної продукції.