Стратегія гармонізації інфраструктури просторової інформації України з INSPIRE. Системний підхід - Chabaniuk, V.; Dyshlyk, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Для розгляду варіанту системної гармонізації Національної Інфраструктури Просторової Інформації України (НІПІ) з INSPIRE застосовано системний підхід ван Гіга. Основна увага у статті приділяється найважливішій її темі - стратегії гармонізації або більш конкретно, стратегічній гармонізації. Запропонована стратегічна гармонізація придатна для практичної реалізації. Для цього НІПІ розуміється як розширення Національної Інфраструктури Просторових Даних (НІПД), а НІПІ та INSPIRE представляються загальними системами (ЗС), чия практична реалізованість досягається екземпліфікацією/ інтерпретацією просторовими інформаційними системами (ПрІС) і певними їх розширеннями - ПрІСш. Головна увага приділяється відношенням між Загальними Системами НІПІ і INSPIRE з акцентом на відношенні гармонізації. Можливі альтернативи ні проблемам, ні їх рішенням не розглядаються. Зокрема, не розглядається популярний останнім часом зсув інтересу від НІПД/НІПІ/INSPIRE до IGIF (Integrated Geospatial Information Framework). Це можливо тому, що використаний системний підхід ван Гіга дозволяє застосувати масштабування, у даному випадку – вгору, з доданням до розгляду вищих рівнів ієрархії, таких як IGIF. Показується, що у контексті гармонізації з INSPIRE потрібно досліджувати гармонізацію ЗС як мінімум на трьох епістемологічних рівнях. Відповідні цим рівням ЗС можуть називатися: стратегічною, тактичною і операційною. ЗС для гармонізації з INSPIRE може представлятися інтегрованою ієрархією або об’єднанням трьох складових ЗС цих трьох рівнів. У випадку об’єднання, кожну складову ЗС можливо розглядати окремо, однак контекст гармонізації має бути обов’язковим. Зокрема, у стратегічній гармонізації обов’язковим є визначення її ієрархічного відношення з «відповідною» тактичною гармонізацією. У статті отримано два головних результати: 1) науковий – визначено структуру явища «гармонізація ІПІ України з INSPIRE», 2) практичний – доведено, що вказане явище адекватно представляється ЗС і відповідними їм ПрІСш.