Оцінювання наслідків руйнування дамби Каховської ГЕС на зрошувані землі у зоні впливу Каховського водосховища - Dorosh, Y.; Ibatullin, Sh.; Dorosh, O.; Sakal О.; Dorosh А.; Tarasenko А. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
За попередніми оцінками науковців Інституту землекористування НААН встановлено, що площі зрошуваних сільськогосподарських земель, які знаходяться у зоні впливу Каховського водосховища, включаючи окуповані території, становили 1267,8 тис. га, з яких близько 500 тис. га мали потенційне зрошення. Доведено потребу в проведенні детальнішого дослідження просторової ідентифікації зрошуваних земель. Здійснено уточнення площі зрошуваних земель у зоні впливу Каховського водосховища шляхом просторового співставлення та оцифрування: схем зрошення, меж земельних ділянок, меж зрошуваних полів за індексами вегетації та вологості ґрунту з використанням ГІС-технологій та дистанційного зондування Землі. Це дає змогу розрахувати площі сільськогосподарських земель, зрошення яких буде ускладнено через руйнування дамби Каховської ГЕС та зміни Каховського водосховища. У подальшому важливо визначити і оцінити вплив бойових дій та інших негативних явищ збройної агресії в даному регіоні на землекористування та інфраструктуру. За попереднім аналізом гідрографії та водних каналів науковцями Інституту землекористування НААН визначено адміністративні райони, зрошення земель яких залежало від Каховського водосховища. Запропоновано запровадити облік, за якого об’єктом кадастру повинні стати меліоровані землі, а також землі, що зазнали впливу бойових дій. Вважаємо, що елементом моніторингу земель має стати моніторинг зрошуваних та осушуваних земель, і земель, які будуть повернуті в оборот після ліквідації наслідків впливу бойових дій.