Переваги та проблеми електронного кабінету геодезиста Львівської територіальної громади - Malanchuk, M.; Rybitskyi, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У статті проаналізовані основні переваги та недоліки електронного кабінету геодезиста – нового онлайн-сервісу для здачі топографо – геодезичних робіт у Львівській територіальній громаді (ТГ). Показана його роль як в цифровій трансформації, так і в створенні місцевої бази геоінформаційних даних. У процесі дослідження була виявлена його велика ефективність, інформативність та зручність на кожному етапі роботи із зніманнями – від видачі вихідних даних і до самого їх підписання. Щоб краще усвідомити переваги онлайн – сервісу був проаналізований процес здачі топографо-геодезичних робіт ще до його створення. У процесі наукового аналізу були виявлені також проблеми із доступом до електронного кабінету геодезиста. Наведено приклади доволі частих технічних збоїв на сайті через його відносну новизну, що на деякий час взагалі зупиняло увесь процес виконання знімань. У статті показано як із утворенням Львівської ТГ ускладнився процес здачі та підписання топографо-геодезичних робіт через електронний кабінет. Виявлена повна відсутність цифрової топографічної основи, яка б годилася для опрацювання та здачі знімань у всіх населених пунктах громади, окрім міста Львова. Досліджено та визначено шляхи вирішення двох критичних проблем, які значно уповільнюють процес здачі робіт у Львівській територіальній громаді: проблему червоних ліній та проблему інженерних мереж. Спрогнозовано, що у майбутньому усе більше територіальних громад будуть використовувати електронний кабінет геодезиста для здачі топографо-геодезичних робіт до органів місцевого самоврядування. Ключові слова: електронний кабінет геодезиста, цифрова трансформація, топографо – геодезичні роботи, Львівська ТГ, інженерні мережі, червоні лінії, топографічна основа, сектор геослужби та інженерних мереж.