Аналіз коефіцієнтів цільового призначення нормативної оцінки земельних ділянок - Sherenhovskyi, O.; Malanchuk, M.; Volosetskyy, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Проаналізовано базові ринкові принципи формування вартості, закладені в нормативній грошовій оцінці земельних ділянок та коефіцієнти цільового призначення на предмет їх відповідності реальним ціноутворюючим факторам на ринку землі. Досліджено різні підходи до формування бази оподаткування землі, зокрема співставлено нормативну грошову оцінку та масову оцінку земель, описано недоліки та переваги кожної з них. Проведено дослідження впливу коефіцієнту цільового призначення (Кцп) на вартість землі за нормативно грошовою оцінкою у межах населеного пункту. Проаналізовано рівні рентного доходу об’єктів комерційної та житлової нерухомості на схожих земельних ділянках населеного пункту. Опираючись на проведені у роботі дослідження, обґрунтовано невідповідність Кцп ринковим умовам формування вартості землі. Побудовано графічну візуалізацію впливу коефіцієнтів цільового призначення на вартість землі за нормативною грошовою оцінкою на прикладі м. Львова та співставлено ці дані з графічною візуалізацією класичної теорії формування вартості землі В. Алонзо. Обґрунтовано доцільність подальшого використання нормативної грошової оцінки для цілей оподаткування при умові приведення набору коефіцієнтів у відповідність з реальними ринковими параметрами. Ключові слова: нормативна грошова оцінка, масова оцінка, земельна ділянка, коефіцієнти нормативної грошової оцінки.