Дистанційний моніторинг земель, ґрунтовий покрив яких порушено внаслідок самовільного видобутку бурштину - Zayachkivska, B.; Paliy, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
На Рівненщині екологічним лихом стало незаконне видобування бурштину. Зокрема, з 2014 року на території Вараського району Рівненської області, поблизу села Зелене досі ведеться нелегальний видобуток бурштину. Місцеві жителі є свідками того як знищується екологічна та рекреаційна цінність лісів, які ще донедавна були для них місцями відпочинку, збирання грибів, ягід тощо. Щоб добути бурштин здійснюється вирубка лісів, руйнування унікальної екосистеми, порушення грунтового покриву, зміна водного режиму грунту тощо. Таким чином «бурштинова лихоманка» завдає значної шкоди земельним ресурсам. Порушення земель внаслідок видобутку бурштину завдало значних економічних збитків і безповоротних екологічних змін навколишнього середовища. Дана тема дослідження є своєчасною, актуальною та важливою з точки зору забезпечення сталого розвитку територій. Метою даного дослідження є моніторинг земель, грунтовий покрив яких порушений внаслідок самовільного видобування бурштину засобами дистанційного зондування земель (ДЗЗ) і геопросторового аналізу. Методи ДЗЗ у поєднанні з натурними спостереженнями об’єкту дослідження підтверджують отримані результати. Внаслідок нелегального видобутку бурштину в межах дослідної ділянки площею 40 га виявлено порушення грунтового покриву обсягом 46,25 % від загальної площі. Наукова робота має цінний практичний результат та дозволяє з високою точністю використовуючи космознімки дистанційно визначити локацію, часові періоди та обсяги порушень грунтового покриву земель, зумовлені свавільним видобуванням бурштину. Така дослідна ділянка є репрезентативною, а результати дослідження можуть бути використані для розробки рекомендацій та стратегій захисту навколишнього природного середовища та сталого розвитку територій. Ключові слова: видобування бурштину; видобуток бурштину; порушення грунтового покриву; моніторинг земель; ДЗЗ; геопросторовий аналіз; незаконне видобування; земель, грунтовий покрив яких порушений.