Становлення земельного капіталу в економічній науці: уроки для України - Dorosh, Y.; Bratinova, M.; Myronov, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Було встановлено, що у поточних інституційних умовах земельні ресурси не вважаються капіталом у сільському господарстві, і це вимагає докладного обґрунтування механізмів їх залучення до економічного обороту для забезпечення інвестиційних потреб аграрного сектору економіки. Були систематизовані підходи до розуміння сутності земельного капіталу в сучасних умовах розвитку зарубіжної та вітчизняної економічної науки. Проте широкоохоплюючого визначення земельного капіталу в сільському господарстві не було наведено. Дослідження підтвердило, що земельні ділянки, призначені для сільськогосподарського використання, можуть вважатися капіталом лише у випадку, коли вони використовуються для господарської діяльності і приносять дохід або додану вартість. Підкреслено, що для ефективної ринкової капіталізації сільськогосподарських земель, як джерела інвестицій для аграрного сектора економіки, потрібно вдосконалити фінансово-економічний механізм процесу та належним чином відобразити його у інформаційно-аналітичній системі. Ця система, в сучасних умовах, стане інструментом для обліку та візуалізації просторової інформації, де показники стануть відображенням ефективності або неефективності господарських операцій із земельним капіталом. Вони будуть слугувати основою для ухвалення управлінських рішень, дозволяючи вчасно та ефективно реагувати на факти та явища. Зазначено, що ключовим фактором капіталізації земельних ресурсів є адекватна оцінка їх вартості у сільському господарстві, яка відповідає сучасним ринковим трансформаціям. Запропоновано нове визначення поняття «земельний капітал». Проведено бібліометричний аналіз стану наукового забезпечення розвитку земельного капіталу у світі. Ключові слова: земельний капітал, аграрний сектор економіки, земельні ресурси, реальний капітал, природний капітал, інвестиції, іпотека, ринкова капіталізація сільськогосподарських земель, продовольча безпека, додана вартість, оцінка земель сільськогосподарського призначення.