Формування режиму земель дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів - Raksha, O.; Ievsiukov Т. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
Особливо цінні землі (далі — ОЦЗ) відіграють важливе значення у збереженні природного біорізноманіття, національної духовності і забезпеченні продовольчої безпеки. Вони справедливо віднесені до найціннішої частини земельного фонду України. Водночас, серед ОЦЗ унікальну роль виконують земельні ділянки дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів, що використовуються для довгострокових наукових досліджень, поширення передових практик і впровадження новітніх наукових досягнень. Законодавство України не містить визначення поняття «землі дослідних полів», а також не встановлює чіткої класифікації і процедури визначення земель або земельних ділянок як дослідних полів. Не існує чітких критеріїв, які дозволяють віднести певні землі чи земельні ділянки до категорії дослідних полів. У публікації здійснена спроба розкрити сутність поняття дослідних полів, їх основні функції та види використання. Наголошується, що головна проблема полягає у тому, що земельні ділянки науково-дослідних установ і навчальних закладів можуть включати як особливо цінні землі, так і інші види земель, адже ділянка може застосовуватися для дослідницьких цілей протягом певного періоду, а в інші роки — для вирощування врожаю. Запропоновано визначення «земель дослідних полів» за авторським трактуванням і критерії за якими можна віднести певні землі чи ділянки до категорії дослідних полів. Ключові слова: дослідне поле, науково-дослідні установи, навчальні заклади, особливо цінні землі, охорона земель, землі дослідних полів, Державний земельний кадастр, землі сільськогосподарського призначення.