Еволюція розвитку лісомеліоративного землекористування та відновлення полезахисних лісових смуг у громадах - Sharyi, G.; Kuznetsova, O.; Odaryuk, T.; Yermakova, I.; Shara, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
У роботі розглядається еволюція розвитку полезахисних лісових смуг (лісосмуг), головної складової агроланшафтів степу і лісостепу України та визначені напрямки збереження лісосмуг та необхідність залучення громад і громадськості до робіт по залісненню та відновленню. Одна із елементів основи збереження продуктивності агроланшафтів, захисту ґрунтів від вітрової і водної ерозії. Підкреслено значення лісосмуг, як важливого елементу екологічного каркасу степу і лісостепу України, що забезпечує 20% приросту врожайності культур, формує особливий мікроклімат в агросфері поліпшує водозабезпечення ґрунтів. Визначено незадовільний та частково критичний стан лісосмуг України, особливо в зонах бойових дій, та запропоновано можливі нормативно-правові регуляторні рішення на державному, регіональному і місцевому рівні. Підкреслено необхідність посилення державної підтримки заліснення земель та недостатні урядові заходи в сфері заліснення. В роботі запропоновано заходи і механізми розв’язання актуальної для України проблеми охорони, відновлення і розвитку системи лісосмуг, підвищення відсотку лісистості степу і лісостепу України, за рахунок лісомеліорації. Описано проблеми, що впливають на функціонування лісосмуг і їх захисні функції.. Запропоновано передати в громади, вилучені із земель колективної власності та створені зусиллями села агроліси, як стимул організації у громадах комунальних лісотехнічних підрозділів, що дасть змогу закріпити і ревіталізувати більшість лісосмуг та проводити заліснення комунальних і приватних земельних ділянок. Визначена необхідність прийняття державних та обласних цільових програм охорони та розвитку лісових насаджень Визначено головним джерелом фінансування робіт з лісомеліорації, відновлення лісосмуг і заліснення, земельні платежі до бюджету, з направленням на указані цілі до 50 відсотків земельних платежів із земель сільськогосподарського призначення. Відмічено, що сільськогосподарські товаровиробники, які впроваджують методи розумного, комбінованого та органічного землеробства у більшості дбайливо доглядають лісосмуги і підтримують їх функціональні властивості. В Полтавській області можна виділити підприємства «Астарта-Київ» і ПП «Агроекологія». Ключові слова: полезахисні лісові смуги, землекористування, громади, ревіталізація, заліснення, агроланшафти, охорона земель, органічне землеробство, лісомеліорація.