Основні фактори впливу швидкого технологічного прогресу на економічний розвиток, землекористування та екологію - Nazarenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Індустрія 4.0 (Industry 4.0) принесла трансформаційні зміни в економіку держав, екологічну ситуацію та землекористування, стимулюючи розвиток та інновації за допомогою сучасних технологій IoT, AI та хмарних обчислень. Вона сприяє економічному зростанню, розвитку циклічної (circular) економіки та швидкому впровадженню технологій відновлюваної енергетики. Однак такі досягнення створюють ряд проблем, включаючи збільшення відходів електронної продукції, підвищений попит на енергію та поглиблюють соціально-економічну нерівність. У дослідженні використовується комплексний підхід, який синтезує ідеї вже висвітлені у найсучасніших наукових та прикладних джерелах інформації з використанням їх глибокого порівняльного аналізу. Такі джерела включають опубліковані статті, тематичні дослідження та галузеві звіти, присвячені впливу Індустрії 4.0 на урбанізацію, сталий розвиток та економічне зростання. Дані таких досліджень були проаналізовані для виявлення тенденцій, проблем і прийняття наступних дієвих рішень. Індустрія 4.0 спричинила розробку нових бізнес-моделей та підвищує операційну ефективність процесів завдяки взаємозв’язку та аналітиці. Технології відновлюваної енергетики, точне землеробство та моніторинг викидів у режимі реального часу демонструють широкі можливості у екологічному потенціалі цієї революції. Однак, залежність від потреби у наявності мережі центрів обробки даних і все більша потреба у використанні природних ресурсів і рідкоземельних металів зокрема (наприклад, літію) підкреслюють ріст екологічних проблем. Дані, наведені у статті, ілюструють міжгалузевий вплив Індустрії 4.0 і пропонують рамки для стійких виробничих процесів. У матеріалах дослідження детально описаний внесок Індустрії 4.0 у забезпечення циклічної (circular) економіки та покращення управління ресурсами. Політики та бізнес повинні зважено підійти до вирішення питань подвійного значення впливу Індустрії 4.0 шляхом впровадження чіткого регулювання утилізації електронних відходів, інвестування у відновлювані джерела енергії та забезпечення справедливих соціально-економічних умов для населення. Майбутні дослідження мають бути зосереджені на питаннях накопичення та збереження енергоресурсів, інноваціях у сфері міського планування та зменшенні диспропорції між великими корпораціями і малими та середніми підприємствами (бізнесом).Індустрія 4.0 змінює глобальні системи, пропонуючи величезний потенціал для сталого розвитку. Досягнення цієї мети вимагає збалансованого підходу, який узгоджує технологічний прогрес з екологічною та соціальною відповідальністю. Ключові слова: урбанізація, промисловість 4.0, вплив на навколишнє середовище, економічне зростання, техногенний вплив, економіка.