Науково-методичні підходи до класифікації земель, порушених унаслідок воєнних дій на території України - Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, A.; Dorosh, O.; Kharytonenko, R.; Melnyk, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Анотація. Акцентовано увагу на необхідності класифікації земель та земельних ділянок, які зазнали негативного впливу воєнних дій на території України, та встановленні обмежень у їх використанні. Виявлено фрагментарність нормативно-правового регулювання та відсутність цілісного підходу до визначення правового режиму земельних ділянок, що зазнали негативного впливу внаслідок воєнних дій. Узагальнення наукових праць з питань класифікації земель стало основою для формування теоретичних засад класифікатора порушених унаслідок воєнних дій земель. Проаналізовано історичний досвід використання земель, що зазнали негативного впливу воєнних дій, на прикладі Французької Республіки та Федеративної Республіки Німеччини, які спираються на наукові підходи до класифікації порушених територій та їх відновлення. Підкреслено значущість створення класифікації порушених земель унаслідок воєнних дій, як ключового елемента у формуванні підходів до їх відновлення. Сформовано класифікацію порушених унаслідок воєнних дій земель, що охоплює п’ять основних груп: фізично порушені землі; засмічені землі; забруднені землі; заміновані землі; змішане забруднення та засмічення земель. Розроблено структуру класифікатора, яка деталізує види порушених земель, їх підвиди, класи за ступенем порушення, рівнем складності рекультивації та обмеженнями щодо подальшого використання. Запропоновано структуру класифікатора порушених земель внаслідок воєнних дій, що враховує всі зазначені критерії та сприяє розробці ефективних заходів з їх відновлення. Ключові слова: класифікація порушених земель, класифікатор порушених земель, воєнні дії, земельні ресурси, рекультивація земель, забруднені землі, заміновані території, обмеження у використанні земель, засмічені землі, відновлення земель, повоєнна відбудова, оцінка стану земель, управління земельними ресурсами.