Науково-методичні підходи до землевпорядного проектування для організації ведення органічного сільського господарства в Україні - Dorosh, O.; Svyrydova, L.; Svyrydov, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Дослідженню підлягали науково-методичні підходи до землевпорядного проектування в контексті організації ведення органічного сільського господарства в Україні. Особлива увага приділяється формуванню системного підходу до екологічно збалансованого землекористування та його узгодженню із вимогами сертифікації органічної продукції за міжнародними стандартами, зокрема регламентами Європейського Союзу. Визначено складові землевпорядного проектування, серед яких: вибір придатних земельних ділянок із дотриманням критеріїв екологічної безпеки; створення буферних зон для запобігання забрудненню ззовні; мінімізація впливу сусідніх господарств, що здійснюють традиційне ведення сільського господарства; просторове зонування; раціональне розміщення посівів і тваринницьких об’єктів. Розглянуто підходи до формування сівозмін на основі науково-обґрунтованої ротації культур, застосування багаторічних трав і сидеральних культур з метою відновлення родючості ґрунтів та поліпшення екологічного балансу в межах органічного господарства. Окрему увагу приділено використанню інноваційних технологій — геоінформаційних систем, дистанційного моніторингу, які сприяють підвищенню ефективності управлінських рішень. Обґрунтовано важливість ведення постійного моніторингу стану ґрунтів, дотримання екологічних стандартів, проходження процедури сертифікації та впровадження систем відстеження походження продукції як необхідної умови прозорості та гарантії якості. Ключові слова: органічне сільське господарство, землевпорядне проектування, організація землекористування, охорона ґрунтів, екологічна безпека, сталий розвиток, сертифікація органічної продукції, буферні зони.