Проектування прибережно-захисних смуг водоохоронних зон засобами ГІС - Zaiachkivska, B.; Denysiuk, B.; Burbyha, Ya. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
Проаналізовано нормативно-правові засади проектування водоохоронних зон та їх роль для охорони природного середовища, визначення меж прибережно-захисних смуг та вплив рельєфу на розміри зон обмежень. Досліджено територію Кам’янопотоківської територіальної громади Кременчуцькому районі Полтавської області. Проведено класифікацію водних об’єктів території дослідження, визначено нормативні значення прибережно-захисних смуг відповідно до їх розмірів згідно вимог чинного законодавства. На основі відкритих даних про рельєф території здійснено розрахунок схилів та передбачено подвоєння прибережно-захисних смуг в межах схилів понад 3 градуси. Розроблено геопросторову динамічну модель проектування прибережно-захисних смуг водоохоронних зон з урахуванням законодавчих норм та рельєфу та їх вплив на види діяльності. Модель створено та апробовано за допомогою програмного модуля Model Builder в ArcGIS Pro. Як результат дослідження, застосовано модель до зібраних вхідних даних та запроектовано прибережно-захисні смуги водоохоронних зон в межах досліджуваної території. Визначено території та проведено їх аналіз, право власності на які обтяжуються відповідно до запроектованих водоохоронних зон. Дана модель є динамічною та придатною до застосування у виробничих цілях на локальному рівні (в межах територіальних громад). Ключові слова: водоохоронна зона; прибережно-захисна смуга; територіальна громада; водні об’єкти; проектування водоохоронних зон; ГІС технології; геоінформаційні системи.