Розробка землевпорядної частини до детального плану території в межах Іршанської селищної ради Коростенського району Житомирської області - Дребот, О.; Карась, І.; Коткова, Т.; Невмержицька, О.; Руденко, Ю. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2026)
У статті проаналізовано нормативні документи, що регламентують розробку детального плану території, зокрема його землевпорядної частини. Охарактеризовано територію, в межах якої проведені дослідження, щодо розташування знмельних ділянок, їх цільового призначення, категорії земель, прав на землю, наявності обмежень у використанні. Дослідження проведені в межах території селища Іршанськ, що здебільшого відноситься до земель житлової та громадської забудови, яка характеризується рзгалуженою мережею інженерних комунікацій. Встановлено, що в межах ДПТ є земельні ділянки, відомості про які не внесено до бази Державного земельного кадастру. Серед зареєстрованих у базі ДЗК є території загального користування (вулиці, проїзди, зелена зона насаджень), земельні ділянки садибної забудови, ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. За результатами кмеральної обробки топографічної зйомки встановлено границі обмежень у використанні земель та показано їх на картографічних матеріалах, також пораховано площі земельних ділянок, на які поширюється дія обмежень. Серед останніх: охоронна зона навколо (уздовж) об’єкта зв’язку, охоронні зони навколо (уздовж) об’єкта енергетичної ситеми, охоронні зони навколо інженерних комунікацій, території в червоних лініях; також присутні санітарно-захисна зона навколо промислового об’єкта, що обгрунтовує зміну цільового призначення земельної ділянки інтересу та категорії земель в межах ДПТ з земель промисловості на землі житлової та громадської забудови, а саме розташування торгівельного ценртру. Також виявлено розбіжності в існуючому стані земельних ділянок та внесених даних про ділянки у Державний земельний кадастр. Зокрема, астановлено повну відсутність наявних обмежень в кадастровій базі в межах сформованих ділянок. Висвітлено дані матеріалів досліджень в межах території ДПТ. Обгрунтовано схему проведення робіт на конкретному прикладі, що включає: детальне вивчення ауктальних законодавчих та нормативних документів розробки ДПТ та камеральну обробку вимірювань; формування текстових та планово-картографічних матеріалів, що відображають вихідний стан території досліджень та результати проектних рішень. Отримано: 31.01.2026; Прийнято: 17.02.2026;