Еколого-економічні детермінанти вартості земель сільськогосподарського призначення на звільнених територіях Броварщини - Жолкевський, Е. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2026)
У статті проведено комплексне дослідження, метою якого є теоретичне обґрунтування та оцінка еколого-економічних детермінант формування вартості земель сільськогосподарського призначення на деокупованих територіях (на прикладі Броварського району Київської області). Актуальність роботи зумовлена потребою в об’єктивній оцінці земельних активів, що зазнали безпосереднього впливу військових дій. Для досягнення мети реалізовано порівняльний аналіз ринкових цін довоєнного (2021-2022 рр.) та післяокупаційного (2024-2025 рр.) періодів на основі даних вторинного ринку. Результати аналізу виявили суттєве зниження середньої вартості земель сільськогосподарського призначення. Отримані дані свідчать, що землі різних видів цільового призначення зазнали неоднакового зниження вартості. Зафіксовано та обґрунтовано ключові еколого-економічні фактори, що впливають на зміну вартості земель, зокрема, техногенне забруднення внаслідок бойових дій та зміна структури ринку пропозицій. Також під час проведеня дослідження враховано фактор високої вартості розмінування та проведення при необхідності рекультивації земель сільськогосподарського призначення. Результати дослідження підкреслюють неоднорідність впливу війни на різні типи земель сільськогосподарського призначення та вказують на необхідність розробки комплексних програм відновлення, рекультивації та економічного стимулювання для підвищення інвестиційної привабливості цих територій. Отримано: 09.12.2025; Прийнято: 18.03.2026