Концепція розвитку сімейних фермерських господарств в Україні з досвіду зарубіжних країн - Kupriyanchyk, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2017)
Досліджено передумови створення, функціонування фермерських господарств в Україні та зарубіжних країнах. В ході проведених досліджень виявлено, що упродовж 1990-2015 рр. кількість фермерських господарств збільшилась із 332 до 54 302, що займають 915, 40 тис. га земель. За вказаний період на одне господарство припадало від 12,0 до 78,8 га сільськогосподарських угідь (найбільш помітним зростання розміру відбулось у період із 1990-1995 рр. – майже у 100 разів). Незважаючи на це фермерські господарства так і не стали ефективними виробниками сільськогосподарської продукції. На противагу, у світі понад 500 млн ферм (87,7%) від їх загальної кількості належать сім’ям, які виробляють 56% такої продукції. Крім того, у цих країнах ведеться цілеспрямована політика на підтримку сільськогосподарських товаровиробників за підвищення ефективності виробництва забезпечуючи раціональне землекористування. Конкурентоспроможність цих господарств обґрунтована наявністю розробленої прогнозно-планувальної стратегії їх розвитку. З досвіду зарубіжних країн, для досягнення ефективного, еколого-безпечного сільськогосподарського землекористування у статті запропоновано концепцію розвитку сімейного фермерського господарства.Ключові слова: фермерське господарство, сімейне фермерське господарство, інститут, концепція розвитку, закордонний досвід.