Пріорітетні напрями забезпечення сталого землекористування - Hun’ko, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2017)
У статті висвітлено умови формування сталого землекористування. Розглянуто питання організації території сільськогосподарських підприємств. Дана характеристика типу землекористування. Наведено рекомендації щодо формування екологобезпечних типів землекористувань. В умовах нових земельних відносин важливим є розв’язання питання впорядкування землекористування із забезпеченням стійкості ландшафтів проти несприятливого природного та антропогенного впливу. Основним інструментом держави, що покликаний забезпечити екологічно безпечне та економічно ефективне використання землі, є землеустрій, як важлива складова земельних відносин. Землеустрій повинен включати в себе систему правових, технічних, економічних і екологічних заходів, які забезпечать збереження, відтворення і раціональне використання земель та інших природних ресурсів в інтересах всього суспільства.Ключові слова: землекористування, землеустрій, сталий розвиток, ландшафт, ерозія ґрунтів, охорона земель.