Чисельність населення як фактор формування нормативної грошової оцінки земель населених пунктів - Kovalchuk, I.; Patychenko, О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
У статті висвітлено особливості формування нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (далі скорочено - НГО).Проаналізована природа формування складової регіонального коефіцієнта диференціальної земельної ренти КМ1, який характеризує чисельність населення (КМ1Н). Запропонована схема класифікації населених пунктів України, яка дає комплексну уяву про ієрархію міських та сільських населених пунктів у загальній системі розселення держави. Здійснена оцінка впливу показників чисельності населення різних категорій за місцем проживання (наявного та постійного) на величину НГО. Обґрунтовано доцільність внесення змін до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. Зокрема, запропоновано вказувати, що розрахунок НГО базується на врахуванні чисельності постійного населення на початок року, в якому виконується грошова оцінка земель населеного пункту.Ключові слова: землеустрій, містобудування, нормативна грошова оцінка земель населених пунктів (НГО), чисельність населення.