Динаміка землекористування Олешківських пісків: аналіз часового ряду 1987-2017 рр. - Bogdanets, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Олешківські піски — найбільший піщаний масив України, друга за розмірами пустеля Європи. На початку 20 століття рухомі піски, які спричиняли значні збитки місцевого населення та промисловості, були практично зупинені лісозахисними насадженнями Сосни кримської та Сосни звичайної, територія у ці роки використовувалася за різноманітним призначенням. 30-річний ряд (1987-2017) супутникових знімків Ландсат, отриманих із сервісів USGS, використовувався нами у програмі QGIS для відстеження динаміки опустелених ландшафтів. Сильні піщані бурі та лісові пожежі і зараз можуть чинити значний вплив на місцеву промисловість та сусідні поселення. За нашими оцінками, у період 2000-2017рр. площі піщаних земель зросли, хоча загалом лісові насадження мали стабільний ефект незважаючи на зменшення площі лісів останні роки. Захисний ефект лісових насаджень на запобігання руху пісків можливий за умови строгого контролю стану цих насаджень та належного оформлення права на землекористування.Ключові слова: боротьба з опустелюванням, динаміка ландшафтів, зміни вкриття, QGIS, знімки Landsat.