Інфраструктура геопросторових даних в Україні: стан та методологічні проблеми законодавчого регулювання - Dyshlyk, O.; Dorosh, A.; Tarnopolsky, A.; Tarnopolsky, Ye. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Успішність створення та функціонування національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД), направленої на розвиток геопросторового світу з метою розвитку економіки, забезпечення життєво важливих послуг, підтримання сталого розвитку, покращуючи життя людей в усьому світі базується на кількох загальноприйнятих в світі речах. Треба вирішити питання законодавчого, інституційного, і фінансового забезпечення та на їх основі визначити організаційні заходи направлені на створення та розвиток такої інфраструктури. Виходячи з аналізу світових тенденцій у сфері НІГД та рекомендацій ООН щодо ідеології побудови таких систем на національному рівні проаналізовано стан розвитку НІГД в Україні та стан законодавчого, інституційного, і фінансового забезпечення в цій сфері. Визначені відхилення від рекомендацій ООН, запропоновані системні принципи створення НІГД та запропоновано перелік заходів та дій щодо повернення процесу побудови НІГД на інноваційний шлях.Ключові слова: Інфраструктура, геопросторові дані, НІГД, NSDI, сталий розвиток, законодавче забезпечення, інституційне забезпечення, фінансове забезпечення.