Просторове планування землекористування в системі наукових досліджень НААН - Tretіak, A.; Dorosh, Y.; Tretіak, V.; Dyumina, K. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Досліджено питання просторової організації та взаємодій, впливу процесів просторового розвитку науково-дослідницького землекористування в системі НААН. Просторовий розвиток багатомірних еколого-економічних систем у сучасних умовах потребує нового методологічного обґрунтування підходів до синергетичного вивчення економіки наукових досліджень як взаємодії мікроекономічних агентів, регіональних, національних і глобальних взаємодій, у т. ч. дослідження різних просторових форм організації землекористування наукових установ і підприємств як осередків координації і акумуляції екологічних, економних і соціальних взаємозв’язків між окремими економічними суб’єктами, територіальними громадами чи регіонами. Обґрунтовано, що в системі НААН ефективність просторової економіки науково-дослідницького землекористування обумовлена зональними, територіальними та внутрігосподарськими особливостями організації науково-дослідницького землекористування. Відповідно обґрунтована, необхідність встановлення диференційованого режиму використання, охорони та відтворення земельних (ґрунтових) і інших природних ресурсів згідно з функціональним зонуванням науково-дослідницького землекористування, зокрема виділення таких його зон: 1) зона науково-дослідних полів; 2) зона вирощування елітного насіння та садивного матеріалу сільськогосподарських культур; 3)зона регульованого використання; 4) зона збереження цінних для аграрної науки агроґрунтових, природоохоронних та історико-культурних комплексів і об’єктів; 5) господарська зона.