Аналіз ринку нафти та нафтопродуктів в Україні - Vaschenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Анотація. Нині питання нафти та нафтопродуктів є досить важливим як у теоретичній, так і практичній площинах. Особливо значення набуває питання повноти та відповідності сучасним ринковим умовам існуючого в Україні порядку формування цін на нафту вітчизняного видобутку.У статті аналізується сучасний стан ринку нафти в Україні. Досліджено динаміку середніх цін на нафтопродукти в Україні. Проаналізовано динаміку цін на нафтопродукти в Європі. Досліджено тенденції видобутку нафти в Україні та визначено їх неухильне зниження в останні роки.В результаті аналізу національного ринку сирої нафти визначено, що: стала тенденція торгівлі сирою нафтою на ринку України обумовлена скороченням об’ємів переробки нафти, яке, в свою чергу, спричинене витисненням з національного ринку вітчизняного пального імпортом; основною причиною незадовільної конкурентоспроможності вітчизняного моторного палива є його якість, що не відповідає вимогам сучасних стандартів та не відповідна до нього ціна; низька якість моторного палива вітчизняного виробництва визначається переважним використанням для його виробництва низькоякісної (високосірчастої) імпортної (російської) нафти; в цілому конкурентоспроможність вітчизняної нафтопереробної галузі визнана низькою.Ключові слова. Нафта, нафтопродукти, ціна, імпорт, еспорт, ринок, динаміка.