Напрями вдосконалення адміністрування землекористування з врахуванням вимог екологічної безпеки - Kupriyanchyk, І.; Svyrydova, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
З’ясовано, що загальний індекс якості державного адміністрування землекористування в Україні становить 15,5 бала, за яким їй належить 76 місце із 186 держав. Доведено, що його якість визначається взаємоузгодженістю складових управлінського процесу: правової, регуляторної, фіскальної та інформаційно-управлінської. Детально розкрито сутність екологічних і економічних інструментів земельного адміністрування, що спонукають землевласників і землекористувачів до раціонального використання земель за допомогою фінансово-кредитних, фіскальних, цінових, дотаційних, контрольних та інших інструментів. Визначено, що землеохоронна діяльність має фінансуватись із державного бюджету, з прибутку господарюючих суб’єктів, з екологічних, економічних і страхових фондів, надання банківських кредитів. З метою підвищення відповідальності землевласників і землекористувачів за дотримання екологічних вимог у господарській діяльності запропоновано впровадження землевпорядних регламентів та економічних санкцій. Наведено напрями вдосконалення адміністрування землекористування з врахуванням вимог екологічної безпеки.Ключові слова: еколого-економічні інструменти, адміністрування землекористування, економічне стимулювання, екологічна безпека.