Еколого-економічні аспекти зміни правового статусу земель для потреб автомобільного транспорту - Stetsyuk, M.; Ischenko, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Здійснено аналіз структури земель транспорту, що перебувають у власності чи користуванні підприємств та організацій за складом земельних угідь . Сформовано землі транспорту України за формами власності. З’ясовано, що зміна цільового призначення земельних ділянок державної або комунальної власності провадиться, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу цих ділянок у власність або надання у користування відповідно до Земельного кодексу України. При необхідності зміни правового статусу земель для потреб автомобільного транспорту політика та головні пріоритети мають бути направлені на створення та ведення в дію таких норм, правил та стандартів, які б відображали як суспільні інтереси, так, і інтереси землевласників та землекористувачів, а також європейські вимоги, оскільки протягом останніх років транспортна інфраструктура розвивається в напряму європейської інтеграції. Основними мають бути екологічні інтереси - забезпечення зменшення забруднення атмосферного повітря викидами автотранспорту, вилучення земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення для суспільних потреб та економічні -  будівництво платних автомагістралей європейського формату. Запропоновано впровадження інструментів еколого-економічного характеру, а саме: інструменти економічного гарантування, інноваційні та інвестиційні інструменти розвитку земельних відносин.Ключові слова: категорії земель, еколого-економічні аспекти, землі автомобільного транспорту, зміни правового статусу.